Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Røntgenstråling – populært kalder X-ray – er kendt ad de fleste. Fra barnsben af er det ofte opfattet som en ’superheltekræft’, da man forbinder det med evnen til at se igennem ting – som når Superman f.eks. ser igennem en bygning for at finde skurkens skjulested.

I den virkelige verden er røntgen dog brugt noget anderledes – og ikke til at fange skurke, men som et hjælpemiddel i den medicinske verden, som et middel til kvalitetskontrol, til sikkerhedskontroller og til at teste materialers kvalitet.

Medicinsk brug

Når du skal have taget et røntgenbillede på hospitalet eller hos tandlægen, foregår det naturligvis ved brug af røntgen.

Røntgen giver mulighed for at zoome ind på organernes sundhedstilstand eller se nærmere på tandsættet samt meget mere.

Af samme årsag spiller metoden en uundværlig rolle for sundhedspersonale verden over. Røntgen gør det muligt at se, om vi har brækket lemmerne, om der er pletter på lungerne og meget mere.

Kvalitetskontroller

Netop fordi røntgen er forbundet med undersøgelser af mennesker, er det de færreste, som tænker på kvalitetskontrol, når de hører ordet.

Men røntgen bruges i et hav af industrier for at kontrollere. F.eks. anvendes det i fødevareindustrien, hvor det kan bruges til at se, om der er for lidt indhold i dåser eller hvor strålingen kan måle fedtindholdet i en vare eller scanne for uønsket indhold.

Selv den tunge industri gør brug af røntgen. Vidste du f.eks., at non-destructive testing er en metode, hvor man uden at skade eks. metal kan teste dets styrke og kvalitet? Det er vigtigt i byggebrancherne, hvor man skal vide, at man kan bygge sikkert og leve op til gældende standarder.

Sikkerhed

Du har helt sikkert stødt på røntgenbrug, hvis du har været ude at flyve. I lufthavnen scanner man nemlig din bagage, for at kigge ’ind’ i den, og konstatere om der er noget forbudt.

Denne praksis anvendes også på visse skoler verden over, ligesom det er en del af områder med øget sikkerhedsrisiko.