nøgler

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Hvis du står og vil til at sælge dit hus, kan du få lavet en tilstandsrapport. Det skal du have lavet for at få tjekket hvilken tilstand huset er i, så du ved hvilken pris du skal sælge huset til, og så de kommende købere ved hvad der er galt med huset inden de køber det. 

Hvorfor er det en god ide at få lavet en tilstandsrapport? 

Ifølge loven er det sælges der er ansvarlig for husets fejl og mangler ved et salg, helt op til 10 år efter salget. Men dette ansvar kan du undgå som sælger, hvis du kan give en tilstandsrapport, en elinstallationsrapport og et tilbud om en ejerskifteforsikring forud for underskrivelse af købsaftalen.
Her skal du som sælger tilbyde at betale halvdelen af præmien på ejerskifteforsikringen. 

Hvad tjekker en tilstandsrapport? 

En tilstandsrapport dækker synlige skader på boligen, vurdering af tagets resterende levetid. En hustypebeskrivelse. I en tilstandsrapport sammenligner den bygningssagkyndige boligen med andre boliger af samme type, alder og stand – og ikke et nyt hus.
De forskellige elementer i huset bliver så vurderet ud fra en såkaldt K-skala, som lyder således: 

– IB – ingen bemærkninger
– K0 – rent kosmetiske skader
– K1 – mindre alvorlige skader, som ikke har indflydelse på bygningsdelens funktion
– K2 – alvorlige skader, hvor bygningsdelens funktion vil svigte
– K3 – kritiske skader, hvor bygningsdelens funktion vil svigte og hvor det kan medføre skader på andre bygningsdele 

– UN – undersøges nærmere, hvilket betyder at den bygningssagkyndige ikke kan overskue konsekvenserne af en fejl eller mangel. 

Få samlet tilstands- elinstallationsrapport og udkast til ejerskifteforsikring 

Der findes et firma som tilbyder en samlet “pakke”, hvis du bestiller en tilstandsrapport. Dvs. Du får både tilstands- og elinstallationsrapport, og et udkast til en ejerskifteforsikring. Det er OBH-gruppen der tilbyder den løsning. Det vil sige du får tilstandsrapport, energimærke og eleftersyn under samme besøg. Du kan læse mere om OBH-gruppen her.