Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

HUSET Middelfart er et konferencecenter, der har dybe rødder i byggeriet. HUSET deler matrikel med Byggecentrum, som er Danmarks største byggeudstilling, og har derfor en unik viden om bolig- og byggebranchen. Her er samlet en række ting du bør tænke over, når du skal vælge hvilket orangeri, der er bedst for dig. 

 

Et orangeri er en løsning for dig, der ønsker at kunne forlænge sæsonen i haven – og ønsker at skabe et større frirum i haven. Et orangeri kan bruges til flere ting – du kan både bruge det som opholdsrum, men du kan også bruge det til at opbevare eksotiske planter, der ellers ikke ville kunne overleve i de danske vejrforhold. 

  • Formålet med orangeriet 

 

Det er selvfølgelig vigtigt at beslutte sig for, hvad formålet med dit orangeri er. Skal det være et opholdsrum for dig og familien, ønsker du at bruge det kun til planter – eller skal det være en kombination af begge dele? Et orangeri kan have mange funktioner – det skaber et hyggeligt opholdsrum for hele familien, som tilmed kan benyttes hele året rundt – også når vejret ikke er fantastisk, og samtidig giver det god grobund for at kunne dyrke eksotiske planter, der ellers ikke ville overleve i Danmark. 

  • Fritstående eller påbygning

 

Forskellen på et orangeri og en udestue er, at orangerier kan være fritstående – det betyder, at du kan placere det i din have, lige hvor du har lyst til. Men et orangeri kan også, ligesom en udestue, etableres som en påbygning til huset. Derfor er det en god idé at overveje om orangeriet skal være fritstående eller være en påbygning til huset, inden man vælger. Fordelen ved et fritstående orangeri er, at det fungerer som et helt lille ’rum’ for sig selv – midt ude i haven. Omvendt er der også flere fordele ved en påbygning – for eksempel er det dejlig nemt at stå op, og sætte sig ud med sin morgenkaffe. Derfor er det vigtigt, at du overvejer hvad der passer bedst til dine behov for et orangeri. 

  • Opvarmning af orangeri 

 

Når du vælger orangeri, er det igen vigtigt at overveje hvordan du vil bruge det. Hvis orangeriet skal benyttes hele året rundt som opholdsrum, er det vigtigt at sørge for at det kan opvarmes om vinteren, så det ikke bliver en kold fornøjelse. Et orangeri må ikke tilkobles resten af husets varmesystem, da det så tæller som et ekstra værelse, i stedet for en påbygning. Kuldeproblemet kan dog nemt løses – man kan blandt andet varme orangeriet op med en brændeovn eller en lille el-radiator. Derudover kan du, når du vælger orangeri, sørge for at det er stærkt isoleret og at vinduerne er frostsikrede. 

  • Vedligeholdelse 

 

Det er også værd at overveje om du selv ønsker at vedligeholde dit orangeri, eller om du eventuelt skal ansætte nogen til at gøre det. Et orangeri kræver selvfølgelig vedligeholdelse – vind og vejr i Danmark kan sørge for beskidte ruder, og hvis du primært bruger dit orangeri til planter, kan der være problemer med skadedyr og lignende. Derfor er det vigtigt at du overvejer, om du selv vil vedligeholde dit orangeri, eller om du skal have nogle til at hjælpe med det.