Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Hver gang du bruger en af dine knive til at skære igennem et element – som kan være en grøntsag, noget kød eller lignende – så slider et en lille smule på kniven, så den får en lidt ringere skæreeffekt. Når du så har skåret med kniven tilstrækkelig gange, er dens skarpe spids fuldstændig slidt ned, således at den nærmest ikke længere kan bruges til at skære igennem noget. Og så er det netop tid til en knivslibning. Alle knive når et punkt, hvor de behøver en slibning, spørgsmålet er bare hvornår. Som hovedregel siger man, at knive af hård stål holder skarpheden længst, men til gengæld er de også langt hårdere at få slebet, når tiden til det kommer. Der findes mange forskellige knivslibere til alle slags knivtyper, kvaliteter, ståltyper, hårdhed og så videre, og her får du et overblik over nogle af de hyppigste:

Strygestålet af stål er en form for knivsliber, der er lavet af stål. Den sliber ikke selve kniven, men retter blot knivenes æg ud. Når æggen er rettet ud, vil du opleve, at din kniv virker skarpere. Dette slags strygestål er godt til hverdagsbrug, men for at holde knivene helt skarpe, kan det være nødvendigt at slibe dem med enten et keramisk strygestål eller på en slibesten nogle gange.

Diamant strygestålet er designet til at slibe knive af utrolig hårdt stål. Modsat strygestålet af stål, retter diamant strygestålet ikke æggen ud, men den sliber kun selve kniven. Derfor er det også nødvendigt at rette knivsæggen ud med et andet slags strygestål efter brug.

Shinkansen slibere er blevet mere og mere populære i løbet af de seneste par år. Det skyldes formentlig, at de virker nemmere end strygestålet, fordi man blot skal trække kniven igennem selve slibere. Dog er effekten desværre ikke lige så stor som ved et strygestål. Denne knivsliber egner sig også bedst til dagligdagsbrug.