Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Hvorfor lyder kirkeklokkerne ikke som kirkeklokker?

Har du tænkt over det før? Den gamle originalkirkelyd er mange steder suppleret af en mere kompliceret melodi, som ikke lyder som om, den kommer fra en kirkeklokke. Er det virkelig klokkerne, der spiller?

Hvorfor bruger vi kirkeklokker?

Kirkeklokker bruges til at kalde ind til bøn og ved højtider. Disse kan være bryllupper, begravelser, konfirmationer og andre kirkelige traditioner. Da man i år 313 begyndte at bygge kirke, installerede man ikke klokker i dem. Det var først da den italienske biskop, Paulinus, havde en bizar oplevelse, at man begyndte at designe kirkeklokker.

Den bizarre oplevelse, den italienske biskop havde, skete, mens han var på rejse mellem forskellige kirker. Paulinus havde nemlig påtaget sig opgaven at rejse rundt mellem forskellige kirker og opløfte dem og inspirere dem. Men han synes det var en hård opgave, for han så så meget ondskab på sine rejser. Oplevelserne fik Paulinus til at bede til gud om, at han ville begynde at kalde folk ind til bøn – så verdens ondskab blev reduceret.

En dag faldt Paulinus om af træthed på sin rejse. Han faldt i søvn tæt på blomsten, blåklokke – som ligner det, vi i dag kender som kirkeklokker. Han følte, at han blev vækket, da der kom en flok syngende engle ned, som spillede på blåklokkerne og sang “kom, kom, kom” – nærmest som om de kaldte folk til sig – lige som Paulinus havde bedt gud om!

Det måtte være et tegn fra gud. Paulinus fik senere fremstillet den første kirkeklokke.

En fusion af teknologi og religion

Ja, vi ved, at der historisk set har været en spændt stemning mellem religion og videnskab. Vendepunktet mod religionen kulminerede i den kopernikanske vending, men i dag er det anderledes. Nu benytter den religiøse anstalt, kirken, sig af den teknologiske fremgang – som naturligvis er muliggjort af videnskaben.

I dag installerer man nemlig software i kirken, som kan afspille de melodier, vi nogle gange hører fra kirken. Softwaren er naturligvis koblet til en computer, som sikrer en brugervenlig tilgang maskineriet. Systemet bruges også i andre sammenhænge, fx i skoler. Ved brug af softwaren kan du også administrere præcis, hvornår du vil have klokkerne til at lyde. Nogle kirker udvikler også deres egen software, som de benytter, når klokkerne skal ringe. Så ja, derfor lyder kirkeklokkerne ikke som kirkeklokker – de har fusioneret med teknologien!