Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Du børster tænderne men med årene bliver de mere gullige. Hvad gør du? Nogle skærer ned for kaffeforbruget, mens andre kaster sig ud i blegemidler og ekstra tandbørstning.

Derfor er tandpleje vigtig

I Danmark har vi højtuddannede tandlæger og i 70’erne blev skoletandplejen indført med loven om børnetandpleje, hvor profylakseassistenter og skoletandlæger førte skarpt tilsyn med elevernes tænder og tandbørstning.

Loven var initieret af et tandlægepar, der gerne ville sikre, at alle danske børn fik lige muligheder for sund tandpleje. Førhen, da der ikke var tilgængelig tandpleje i Danmark, resulterede det i tandproteser, også kaldet gebis. Fra naturens side holder tænder ca. 60-70 år, da levealderen tidligere var lavere end den er i dag. I dag bliver kvinder i Danmark i gennemsnit ca. 83 år og mænd 79 år og på grund af den højere levealder er mundhygiejne og løbende tandpleje hele livet endnu vigtigere at have fokus på nu, så tænderne forbliver sunde hele livet.

Hvordan får jeg sunde tænder?

Det er en god investering at besøge din tandlæge hver 6. måned, for at få gennemgået tænderne. Mange udskyder det til et årligt visit eller sjældnere. Men er skaden først sket med huller i tænderne, skal du leve med fyldninger hele livet. Brug en blød tandbørste for at skåne tandkødet. Har tandkødet forskubbet sig kan det ikke komme tilbage på plads og skidtet kommer nemmere ind i revnen mellem tandkød og tand. Mange tandlæger anbefaler elektriske tandbørster og brugen af tandtråd mellem måltider.

Det er en god idé ikke at lade tandtråden gå op i tandkødet så det bløder, da man derved kan irritere tandkødet unødigt. Børst tykkefladerne grundigt for at undgå madrester. Hvis du ryger, anbefaler tandlægerne at du stopper eller som minimum skærer ned på forbruget, for at opretholde en god mundhygiejne. Et halvårligt tjek giver tryghed og nogle tandlæger fylder fluor på tandfladerne efter tandrens, da det beviseligt er med til at hjælpe til sundere tænder. Spørg din egen tandlæge til råds og om han/hun vil lave fluorbehandling på dig, for at være på den sikre side, hvis du vil have sunde tænder og et flot smil hele livet.