Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Et stort tv er efterhånden standard i mange danske hjem, med skarpe billeder og realistisk farvegengivelse. Samtidig nøjes de med at bruge tv’ets indbyggede højttalere, og går på kompromis med lyden. Du opfatter i mange tilfælde slet ikke, hvor flad lyden er, før du oplever et rigtigt surroundsoundsystem, og du bliver aldrig den samme igen.

Front- og baghøjttalere

Front- og baghøjttalere er de letteste at forklare nødvendigheden af, til din filmoplevelse. Disse højttalere sørger for, at du får lyden fra den rigtige retning. Du får direktionalitet i lydoplevelsen, og kan høre hvor lyden kommer fra. Er der eksplosioner, et vandfald eller lignende i baggrunden vil du kunne høre at lyden kommer fra baghøjttalerne, for eksempel.

Baghøjttalerne kan enten være standerhøjttalere, eller til ophæng, som du monterer i loftet eller på væggen bag din sofa. Det kræver dog, at du ikke har din sofa stående klods op ad væggen, da du så ikke får den fulde oplevelse af, at lyden kommer bagfra.

Subwoofer

Subwooferen er nok den flest helst vil undvære – hvad skal den overhovedet bruges til? Men lige præcis til nyere film – og også hvis du holder af at se koncertoptagelser – er subwooferen vigtig. Disse optagelser har nemlig et separat lydspor til bassen (det hedder som regel Dolby 5.1), og har du ikke en subwoofer, får du ikke denne dimension af lyden med. Det giver en dybde til din lydoplevelse, som du ikke ønsker at undvære.

Centerhøjttaler

Centerhøjttalere bruges primært til stemmer og dialog. Centerhøjttaleren står for op mod 60% af lydsporet. Sammen med fronthøjttalerne er centerhøjttaleren den vigtigste højttaler, og det er vigtigt at front- og centerhøjttalerne er afpasset med hinanden. Det gøres nemmest ved at holde dem i samme mærke og serie. Ellers vil du kunne risikere ”huller” i lyden.

Det lyder måske af meget og som en stor investering, men til gengæld får du den fulde oplevelse, når både lyd og billede er i top. Er du i tvivl, så start med front- og centerhøjttalerne, og få bedre filmoplevelser allerede i weekenden.