Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Energioptimering og energirenovering er områder, der har særlig stort fokus i disse år. I kraft med at traditionel strøm og opvarmningsressourcer bliver dyrere, kan der være mange penge at spare ved at gøre hjemmet mere energivenligt.

Det er anslået, at en gennemsnitlig familie med 2 voksne og 2 børn kan spare op til 10.000 kroner årligt, hvis de går fra at opvarme et ældre og relativt u-isoleret hus til at energirenovere selvsamme bolig.

Men hvor starter man?

Fyringsmetode

Hvordan opvarmer du huset? Er det med olie eller fjernvarme? Så kan der være mange penge at spare, hvis du skifter til en anden type opvarmning som varmepumpe, solenergi eller biobrændsel. F.eks. er et biobrændselsanlæg både billigere og langt mere miljøvenligt, da du kan fyre med træpiller, der er betegnet som vedvarende og CO2-neutral energi. Det findes stadig mulighed for at få tilskud til miljørigtige løsninger. Så der er ingen grund til at vente med udskiftningen.

Isoleringsmateriale til loft, hulmur m.m.

Der er mange penge at spare, hvis man isolerer på loftet og i væggene. Varmen siver som bekendt opad, og ofte er der for lidt isoleringsmateriale på vores loft. Det skyldes ikke nødvendigvis de tidligere ejere, men at anbefalingerne til isoleringstykkelsen har ændret sig med tiden.

Væggene er ligeledes ofte fyldt med ældre isoleringsmateriale, der ikke dækker lige så effektivt som moderne muligheder. Det kan betyde, der er for lidt isolering i væggen, eller at den eksisterende isolering ar faldet sammen og ikke dækker.

Løsningen: Få lagt ny isolering. F.eks. kan papiruld sprøjtes ind uden større indgreb, hvorpå der er isoleret. Som bonus undgår man typisk også problemer med kuldestråling, da der nu isoleres helt tæt igen.

Døre og vinduer

Dine døre og vinduer spiller en betydelig rolle for boligens æstetik. Det har derfor stor indflydelse på, om boligen er købsparat eller ej. Men udskiftning til nye døre og vinduer i hjemmet er også vigtigt for energien. Tætte vinduer og lister minimerer risikoen for at varmen siver ud og kulden trænger ind. Det kan også forhindre træk, som kan være generende for indeklimaet.

Bemærk desuden, at hvis man har problemer med træværket omkring døre og vinduer eller døjer med punkterede ruder, så er det ekstra god grund til at skifte ud.