Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Det kommer nok ikke som en helt stor overraskelse for særlig mange, at jorden er under et gevaldigt pres, og miljøet er udsat som aldrig før. Der bliver udledt for meget CO2, vi rejser for meget, vi bruger for meget plastik, vi spiser for meget rødt kød, vi cykler for lidt, vi kører for meget i bil, og listen fortsætter i noget nær det uendelige.

Der er en politisk dagsorden omkring klimaet og miljøet, men der er ikke den helt store tvivl om, at der ikke bliver gjort nok. Der er nogle mål, vi som land arbejder hen mod, men det kan naturligvis ikke redde verden alene. Hvis vores klode skal være god at bo på i mange år endnu, så skal der løftes i flok. Det betyder, at vi alle sammen skal gøre en indsats, ikke kun her i landet, men i hele verden.

Hvad kan du selv gøre?

Du kan naturligvis ikke få hele verden, og alverdens regeringer og virksomheder til at gøre som de burde, men du kan starte med dig selv. Her er nogle gode og enkle råd til hvordan du kan gøre en lille forskel. Det lyder måske at lidt, men hvis alle gjorde det ville verden være et lidt bedre og sundere sted.

Her er 5 hurtige råd til hvordan du hver uge kan hjælpe klimaet en lille smule.

Skift dine hårde hvidevarer ud, hvis de er gamle. Der er meget stor forskel på, hvor miljøvenlige hårde hvidevarer er, om de er nye eller gamle. Stort set alle producenter laver idag miljøvenlige. Tag eksempelvis en LG vaskemaskine, der også var vundet flere tests.

Ta en kødfri dag en gang om ugen eller mere. Produktion af kød er noget der udleder utrolig meget CO2, især oksekød er blandt de store syndere. Vælg kylling, gris og nogle former for fisk istedet for kød, men prøv generelt at tage dage uden kød.

Sluk lyset når du ikke bruger det. Det kan lyde som en lille og banal ting, men det har faktisk en stor betydning. Vi bruger utrolig meget strøm, og der er rigtig meget der blot går til spilde, da vi sjældent slukker lyset, når vi forlader et rum. Tænk over det – du lader heller ikke vandet løbet når du forlader en vandhane.

Flyv mindre ! Dette er en af de svære. At flyve er ekstremt CO2 udledende, og det hjælper ikke meget at gå og spare hele året, hvis man alligevel flyver på ferie vinter og sommer. Det er dog også en af de ting, der ikke er så sjov at skære væk. Skal du alligevel flyve, så betal lidt ekstra og køb CO2 kvoter.

Spar på vandet, både når du laver mad og går i bad. Der er ikke nogen grund til at lade vandet løbe mens du sæber dig ind. Sluk for vandet og tænd når du skal have sæben af. Det sparer lynhurtigt mange liter vand, det lyder som en floskel, men tænk på hvad folk der tørster i U-lande ville give for den liter vand du blot hælder ud.