Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Vil du vide, hvordan man vedligeholder en lastbil?

Transportbranchen er vigtig i Danmark, for at hele landet kører rundt. Uden transportbranchen ville alting blive der, hvor det er produceret, og vores udvalg i supermarkederne ville være langt mere begrænsede.

Det er derfor vigtigt, at man har opstillet et system, der sikrer branchens vedligeholdelse. Det involverer naturligvis en vedligeholdelse af selve køretøjet.

Der er flere forskellige former for services og syn, som hjælper til at vedligeholde lastbilen i en sikkerhedsmæssig forsvarlig tilstand. Lad os præsentere dig for nogle af dem her.

Trailer service

Du tænker måske ikke på en lastbil, når du hører ordet trailer. Men betegnelsen “trailer” dækker faktisk over en række forskellige påsætningsløsninger – og ikke bare den, der spændes bag en personbil. Vi gætter på, det er den, du tænker på lige nu.

Den type trailer der sidder bag på en lastbil, er naturligvis kategorisk forskellig fra den, vi kører en tur på lossepladsen. Derfor er trailer service- og eftersyn også mere omfattende. Der skal fx tjekkes op på bremser, aksler og karosseriarbejde generelt. Undersøgelsen skal naturligvis foretages efter producentens forskrifter, da det er dem, der har bedst kendskab til produktet. Udover eftersynet kan man også have behov for andre typer af trailer service. Der kan fx opstå et behov for en bestemt form for ladopbygningsløsning.

Syn

Ligesom der er krav til, at ens bil skal til eftersyn, er det samme tilfældet med ens lastbil. Det er lovpligtigt for køretøjer med en vægt på over 3500 kg at tage til eftersyn en gang årligt. Ved et syn vil der typisk tjekkes dæk, bremser, olie, karrosseri, tjek af lygter osv. Alt det, der skal tjekkes, for at man er sikker på, sikkerheden er i top.

Andre former for vedligeholdelse

Fordi de fleste lastbiler involverer transport af tunge godser, har nogle typer lastbiler monteret en kran på ladet. I mange tilfælde er det en hydraulisk kran, som derfor kræver hydraulik service. Hydraulik service kan involvere forskellige typer tests eller udskiftninger af komponenter. Udover diverse services kan det naturligvis også være nødvendigt at få foretaget hydraulik reparation, hvis der er noget, der er gået i stykker. Det kan fx være reparation af hydraulikanlæg, -cylindre, -pumper, -akkumulatorer og osv.